Neden Amerika'da Eğitim?

Amerika Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri (ABD; İngilizce: United States of America, USA), Birleşik Devletler (BD; İngilizce: United States, US) veya resmî olmayan ismiyle Amerika (İngilizce: America), orta Kuzey Amerika'da, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 (3,8 milyon sq mi) yüzölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi[b] ve 331 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir; en kalabalık şehri ise New York'tur.

Amerika Birleşik Devletleri, bir federal cumhuriyettir ve çift meclisli bir yasama sistemine sahip olmakla birlikte, üç ayrı hükûmet departmanına sahip bir temsilî demokrasidir. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), NATO gibi uluslararası kuruluşların kurucu üyesi ve Birleşmiş Milletler ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesidir. Ayrıca ABD, uluslararası ekonomik özgürlük, düşük hükûmet yolsuzluğu, yaşam kalitesi ve yüksek eğitim kalitesi ölçütlerinde üst sıralarda yer almaktadır. Gelir ve servet eşitsizliği öne sürülerek eleştirilmesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri, sosyoekonomik performans ölçümlerinde her defasında üst sıralarda yer almaya devam etmiştir. Irksal ve etnik açıdan dünyanın en çeşitli toplumlarından birine sahiptir ve ülkenin bu nüfusu, yüzyıllar süren göçler ile şekillenmiştir.

ABD, gelişmiş bir ülke olup, dünyadaki toplam GSYİH'in yaklaşık dörtte birine sahiptir ve nominal açıdan dünyanın en büyük ekonomisidir. Ülke aynı zamanda dünyanın en büyük ithalatçısı ve ikinci en büyük ihracatçısı konumundadır. Nüfusu dünya nüfusunun %4,2'sine tekabül etmesine rağmen ABD, dünyadaki toplam servetin %29,4'üne sahiptir. ABD, küresel savunma harcamalarının üçte birini oluşturur ve askerî alanda en güçlü ülke olarak tanımlanır.

Sayfa Başı

ABD'de eğitim sistemi nasıl?

Amerikan eğitim sistemi, uluslararası öğrencilere zengin bir seçenek alanı sunar. Okulların, programların ve mevkilerin öyle bir sırası vardır ki, seçenekler Amerika'daki öğrencileri bile bunaltabilir. Okul araştırmaya başladığınızda, kendinizi Amerikan eğitim sistemine alıştırmanız önemlidir. Sistemi anlamak, seçimlerinize yaklaşmak ve eğitim planınızı geliştirmenizde size yardımcı olacaktır.

Eğitim yapısı

Yüksek eğitimden önce Amerikan öğrenciler, toplamda 12 yıllık bir eğitim için ilk ve ortaokula katılır. Bu yıllar 12. Sınıfın ilk zamanları olarak nitelendirilir.

Amerika’da öğrenciler 6 yaş civarındayken, çoğunlukla “anaokulu” olarak anılan ilkokul giderler. 5 ya da 6 yıl burada kaldıktan sonra ortaokula geçerler.

Ortaokul iki programdan oluşur: ilki “lise öncesi”, ikinci program ise “lise”. Lise mezuniyetinde bir diploma ya da sertifika verilir. Liseden mezun olunca (12. Sınıf) öğrenciler, kolej ya da üniversiteye giderler. Kolej ve üniversite eğitimi, “yüksek eğitim” olarak adlandırılır.

Not sistemi

Amerikan öğrenciler gibi, sizin de kolej ya da üniversiteye giriş başvurunuzda akademik karnenizi sunmanız gerekecektir. Akademik karneniz, akademik çalışmanızın resmi kopyasıdır. Amerika'da bu, notlarınızı ve akademik başarınızın ölçüsü kabul edilen genel not ortalamanızı içerir. Dersler genelde yüzdelik olarak notlandırılır, daha sonra harf derecelendirmeye dönüştürülür.

Amerika'daki not sistemi ve genel not ortalaması, özellikle uluslararası öğrenciler için kafa karıştırıcı olabilir. Notların değerlendirilmesi çok farklı değişkene sahip. Örnek olarak, farklı okullardan iki öğrenci aynı üniversiteye karnelerini sunarlar. İkisinin de genel not ortalaması 3.5’tur ancak biri akademik açıdan zorlayıcı prestijli bir liseden mezunken diğeri ortalama bir liseden mezundur. Üniversite, iki öğrencinin genel not ortalamasını farklı yorumlayabilir çünkü bu iki okul birbirinden çok farklı standartlara sahiptir.

Akademik yıl

Okul takvimi genelde ağustos ve eylülde başlar, mayıs ve hazirana kadar devam eder. Yeni öğrencilerin birçoğu nisanda baslar, yani uluslararası öğrencilerin de Amerika’daki eğitimlerine bu zamanda başlamaları iyi bir fikir. Okul yılının başı heyecan doludur ve öğrenciler akademik hayatın yepyeni bir dönemine alışmaya çalışırken harika arkadaşlıklar oluştururlar. Ek olarak, çoğu ders öğrencilerin sırasıyla alacağı şekilde oluşturulur ve nisanda başlayıp yıl boyunca devam eder.

Çoğu okulda akademik yıl, sömestr olarak adlandırılan iki dönemden oluşur. (Bazı okullar ‘trimester’ denilen üç dönemlik takvimi kullanır.) hala bazı okullar yılı dörde bölerek dörtlü sistem oluşturuyorlar ve seçmeli yaz dönemi sunuyorlar. Temel olarak, eğer yaz dönemini çıkarırsanız akademik yıl, iki sömestr ya da üç çeyrek dönemden oluşmuş oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye’de bulunan Yüksek Öğretim Kurulu gibi ülke çapında her eyalette geçerli olan merkezi bir yüksek öğretim sistemi yoktur. Her eyaletin kendi içinde bağlı olduğu ve eğitim politikalarını belirleyen yetkili bir kurumu vardır. Her eğitim kurumunun bireysel kendine ait alım şartları ve kuralları vardır. Türkiye’den farklı olarak orada birçok yükseköğretim kurumuna Kolej denir. 12. sınıfı bitirip lise diploması alan öğrenci lisans eğitimine devam edebilir. Liseden mezun olduktan sonra öğrenci iki yere başvurabilir:

Sayfa Başı

Amerika’da College ve University Arasındaki Fark Nedir?

College’lar en az lise mezunu olmak koşuluyla öğrencilere hem 4 yıllık lisans eğitimi veren, hem 2+2 üniversiteye transfer programları sunan, bunun yanı sıra Diploma&Sertifika programları sunan yüksek öğrenim kurumudur. College’lar hem kabul şartlarının daha esnek hem de eğitim maliyetlerinin daha makul olmasından dolayı uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Amerika’nın eğitim sisteminde College’ların en popüler programları eğitimin ilk 2 yılını College’da alıp, son 2 yılı o College’ın anlaşmalı olduğu üniversitelerde devam edip mezun olmaktır. Böylece 2 farklı diplomaya sahip olabilirsiniz.

Sayfa Başı

Amerika'da Önlisans ve Lisans Eğitimi

Community College (Meslek Okulu ya da Ön lisans Eğitimi)

Bu okullar iki yıl süreyle mesleki eğitim ağırlıklı eğitim verirler. 60 krediyi tamamlayıp mezun olan bir öğrenci Associate of Arts (A.A) veya Associate of Science (A.S) derecesine sahip olarak mezun olur. Bu okullar aynı zamanda teknik ve mesleki eğitim imkânı da sunarlar. Bu okulların en güzel yanı; mezun olduktan sonra gerekli şartları sağladığı takdirde öğrenciye 4 yıllık okula transfer olanağı sağlıyor olmasıdır. Bu şekilde, lisans derecesi olan bir okulun ilk 2 yılını Community College’da okuduktan sonra 4 yıllık bir okula geçip lisans diploması alabilirsiniz. “Community College”da okumak maddi olarak 4 yıllık okullarda okumaktan daha kolaydır. Ayrıca bir diğer artısı, başvuru sürecinin ve alım şartlarının daha kolay olmasıdır.

Üniversiteler Dört Yıllık Lisans Eğitimi

Öğrenciler lise eğitiminden sonra dört yıllık üniversitelerde eğitime devam edebilirler. Bu dört yıllık eğitimin sonunda alınan derece Bachelor’s Degree adı verilen lisans derecesi olur. Ortalama 120 krediyi başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan bir öğrenci Bachelor of Arts (B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diplomasına sahip olur. 4 yıllık okullara girmek için öğrencinin üniversitenin talep ettiği başvuru şartlarını yerine getirmesi gerekir. Gerekli sınavlara girip, gerekli dokümanları tamamlayan ve şartları yerine getiren öğrenci istediği üniversitelere başvuru yapabilir.

Sayfa Başı

Amerika’da Yüksek Lisans Eğitimi

Amerika Birleşik Devletleri’nde “Graduate Study” olarak adlandırılan lisansüstü eğitimin ilk basamağı yüksek lisans derecesidir. Lisans öğreniminden sonra, genel olarak 30-36 kredinin tamamlanmasını ve genellikle bir yüksek lisans tezinin hazırlanmasını gerektirir. Bazı yüksek lisans programlarında, tez yerine bitirme sınavına girilerek yüksek lisans derecesine sahip olunur. Yüksek lisans derecesi, Sosyal Bilimler alanları için Master of Arts (M.A.), Fen ve Mühendislik alanları için Master of Science (M.S.) olarak verilir. Ancak, bazı yüksek lisans dereceleri Master of Fine Arts (MFA), Master of Business Administration (MBA) gibi alanları gösteren kısaltmalarla gösterilir.

Sayfa Başı

Amerika’da Doktora Eğitimi

Lisansüstü eğitimin ikinci aşaması olan Doktora eğitimi, genel olarak yüksek lisans eğitimi üzerine üç veya dört yıllık bir öğrenim ve araştırmayı gerektirirken, özellikle araştırmaya yönelik alanlarda bu süreç uzayabilmektedir. Doktora eğitiminde daha önce çalışılmamış bir alanda doktora tezinin de hazırlanması istenir. Öğrenimin sonunda “Doktora Derecesi”, Doctor of Philosophy (Ph.D.) verilir. Buna karşılık, Doctor of Business Administration (D.B.A) gibi eğitim alınan dala göre verilen doktora dereceleri de vardır.

Sayfa Başı

Neden Amerika’da Eğitim?

Amerika Birleşik Devletleri binlerce üniversitesi ile bilim, sanat, teknoloji ve eğitimin Dünya’daki en gelişmiş ülkesi olarak tanımlanmaktadır. Öğrenciler kaliteli ve üst seviye eğitim almanın yanı sıra, çok çeşitli kültürleri bir arada yaşama ve deneyimleme fırsatına da sahip olmaktadır.

Kalite: Amerika Birleşik Devleti kolejleri ,tesislerinin, eğitim kadrolarının ve kaynaklarının kalitesiyle dünya çapında üne sahiptir. Akreditasyon sistemleri kurumların bu standartları korumasını sağlar. Teknolojinin gelişimini en önde takip etmeleri, bu kolejlerin kalite standartlarını yukarı çeker.

Seçenek: 4600’den fazla sayıda olan akredite eğitim kurumları, öğrencilere birbirinden bağımsız birçok alandan gelişmiş eğitim alma şansı, sosyal çevreler ve sonsuz akademik programlar sunar.

Çeşitlilik: Amerika’da yüksek eğitimin en önemli özelliği ve gücü çeşitliliğinde saklıdır. Dünyanın hiçbir yerinde öğrencilere Amerika’da olduğu kadar eğitim alanı ve yaklaşım seçimi konusunda özgür bir ortam sağlanamaz.

Değer: Eğitim ücretlerinin ve yaşama giderlerinin çok geniş bir yelpazeye dağılması ve üniversitelerden biraz mali yardım alınması Amerika Birleşik Devletleri’nde okumayı sizden önceki binlerce uluslararası öğrenci için mümkün kılmıştır.

Esneklik: Amerikan üniversitelerinin ve kolejlerinin en belirgin özelliklerinden biri bir kolej veya üniversitede ders seçimindeki esnekliktir. Ancak bundan da önemli olan, öğrencilere sunulan bir kurumdan diğerine geçebilme seçeneğidir. Bir kurumda, yani genellikle bir community college (iki yıllık devlet kolejinde) bir derecenin ilk iki yılını tamamlayarak bir başkasına geçmek çok sık rastlanılan bir şeydir.

Sayfa Başı

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları

Amerika üniversitelerinden 4 yıllık bir lisans eğitimi alan bir öğrenci CPT (Curricular Practical Training)’e başvurabilir ve eğitimi boyunca haftada 20 saate kadar çalışma imkânı yakalar. Öğrenciler mezuniyetinin hemen öncesinde OPT (Optional Practical Training)’e başvurarak kendilerine mezuniyetleri sonrasındaki yıl için geçerli olacak ve haftada 40 saat çalışma imkânı sağlayacak belgeyi edinebilirler. İlk yılın sonunda OPT süresi dolan öğrenciler opsiyonel olarak 1 yıl daha uzatma amaçlı başvuruda bulunabilirler.

Sayfa Başı

Amerika Üniversiteleri Yök Denkliği

Amerika’daki üniversitelerde YÖK denkliği bulunmaktadır

Sayfa Başı

Amerika Üniversiteleri

2023 QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'na göre en iyi üniversiteler verilmektedir. QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması için dünya genelinden yaklaşık 9.000 üniversite göz önünde bulundurularak, 3.000 üniversite değerlendirmeye alınır. İlk 400 üniversiteye özel bir yer verilir. Bu sıralama ilk olarak 2004 yılında yapılmıştır.

Üniversiteler için QS sıralamaları aşağıdaki metriklere dayanmaktadır:

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralanırken QS listeleri bazı önemli göstergelere dayanılarak oluşturuldu. Akademik itibar, QS dünya üniversite sıralaması için en önemli ölçüttür.

Akademik İtibar (%40)

İşveren İtibarı (%10)

Fakülte/Öğrenci Oranı (%20)

Fakülte Başına Atıflar (%20)

Uluslararası Fakülte Oranı (%5)

Uluslararası Öğrenci Oranı (%5)

Sayfa Başı

Kaynak: ABD Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye'deki Konsolosluklar

AMERİKA'da Bazı ÜNİVERSİTELER